wrapper

Φίλες και φίλοι, γεια σας!

Σήμερα κλείνουμε την τετραλογία της "Ωδής στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας" με την τελευταία ενότητα, η οποία περιλαμβάνει το οικονομικό κομμάτι. Πάμε λοιπόν.

6.  Το τελικό ερώτημα

Το τελικό ερώτημα είναι «Πού στο διάολο πάνε όλα αυτά τα λεφτά τόσα χρόνια;».

Οι αριθμοί καμιά φορά μπορούν να αποδειχτούν οι μεγαλύτεροι ψεύτες, αλλά εδώ θα μιλήσουμε με δεδομένα.

Αναλυτικά λοιπόν το κόστος συμμετοχής ενός σωματείου στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας ανά κατηγορία και ξεκινάμε με την Α1.

Παράβολο συμμετοχής για την αντρική ομάδα: 300 ευρώ

Παράβολο συμμετοχής για τμήμα Νέων: 50 ευρώ (υπολογίζεται ότι ο σύλλογος δεν έχει άλλα τμήματα υποδομών)

Παράβολο συμμετοχής στο κύπελλο: 100 ευρώ (Οι ομάδες της Α1 συμμετέχουν υποχρεωτικά)

Ποσοστό επί των εισιτηρίων (15% ανά κομμάτι): 300 ευρώ

Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζουμε τα 300 της εγγύησης για τις υποδομές, το ότι το σωματείο μπορεί να διαθέτει και μικρότερα των Νέων τμήματα (άρα έξτρα έξοδα) και τα δελτία των ποδοσφαιριστών.

Επίσης υπολογίζονται ΜΟΝΟ τα χρήματα που καταλήγουν στην ΕΠΣΜ και γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των διαιτητών, παρατηρητών και γιατρών.

Με 450 τα παράβολα και 300 το ποσοστό των εισιτηρίων, φτάνουμε στα 750 ευρώ ανά σύλλογο (Α1). Υπολογίστε το επί 16 ομάδες και βγαίνει 12000 ευρώ.

Με βάση τα ίδια κριτήρια (τα μίνιμουμ δηλαδή) το κόστος συμμετοχής ανά ομάδα ανέρχεται στα 650 ευρώ για την Α’, 400 ευρώ για την Β’ και 280 ευρώ για την Γ’ κατηγορία.

Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς λοιπόν μας βγαίνει 650 ευρώ επί 57 σωματεία, σύνολο 37050 ευρώ. Αντίστοιχα για Β’ και Γ’ τα ποσά ανέρχονται σε 27600 και 10080 ευρώ.

Αυτά βέβαια γράφονται μόνο για τα τυπικά, καθώς η Ένωση κάθε χρόνο διαθέτει στα σωματεία τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, όπως και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Πάμε όμως να δούμε τι λένε και τα νούμερα.

Στον ισολογισμό του 2016 το ενεργητικό και το παθητικό είναι ακριβώς στο ίδιο νούμερο, ήτοι 413126,51 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στον συγκεντρωτικό απολογισμό του ίδιου έτους, με τον αριθμό όμως να φτάνει στο 1365097,90 ευρώ. Με απλά λόγια αυτό ονομάζεται ίσα βάρκα ίσα πανιά και δείχνει ότι η Ένωση δεν έχει μεν κέρδος, δεν έχει όμως και ζημία.

Εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι το εξής. Πολλές περιγραφές των λογαριασμών δεν είναι άμεσα διευκρινίσιμες. Για παράδειγμα σε ένα σύνολο εξόδων της τάξεως των 320.700, τα 246200 περιγράφονται ως «Γενικά έξοδα», χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Το ίδιο ακριβώς παρατηρείται και σε άλλα κομμάτια των εξόδων.

Όσοι γνωρίζουν από λογιστικά θα ξέρουν ότι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο και ότι ο λογιστής έχει στα χέρια του τους κωδικούς εκείνους που θεωρητικά δικαιολογούν το κάθε τι αναλυτικά, όπως και τις σχετικές αποδείξεις, τιμολόγια και παραστατικά. Το θέμα είναι ότι η Ένωση διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να μην δίνει δημόσια αυτούς τους κωδικούς, πράγμα που όμως μπορεί να κάνει κάποιους να σκεφτούν καχύποπτα.

Κάτι ακόμα που δεν συμβάλλει στην διαφάνεια, είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο η γενική συνέλευση όχι μόνο εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό του Δ.Σ. της Ένωσης, αλλά παράλληλα την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη ως προς την διαχείριση των οικονομικών της ΕΠΣ Μακεδονίας! Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και να μη με αναγκάσετε να στραφώ σε παροιμίες τύπου «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» ή «Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».

Θέλετε κι άλλα; Η Ένωση σαν υπόσταση (νομικά) συγκαταλέγεται σε αυτού του είδους τις «επιχειρήσεις» που δεν υπόκεινται σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές. Αυτό μεταφράζεται στο ότι (πάλι θεωρητικά) με επιδέξιους χειρισμούς μπορεί να στηθεί από ένα απλό οικονομικό πάρτι έως ένα οικονομικό όργιο προς όφελος των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό.

Έχοντας λοιπόν ως βάση τα ανωτέρω στοιχεία και για να μην «κράζουμε» μόνο την Ένωση -που ενδεχομένως βρίσκει και τα κάνει- πετάω τη μπάλα σε εσάς που είστε ιδιοκτήτες, παράγοντες , χρηματοδότες ή στηρίζετε με οποιονδήποτε τρόπο τις ομάδες σας και σας ερωτώ:

Καλά ρε πούστηδες, ένας δεν βρέθηκε τόσα χρόνια να ζητήσει το λόγο; Να μανουριάσει με επιχειρήματα; Να υψώσει μια διαφορετική φωνή και να κάνει αντιπολίτευση; Αντιπολίτευση όμως , όχι να στραβώνει στόμα και να μιλάει με σε λέω και με λες και πέντε λάμδα κολλητά.

Λένε ότι όποιος κοιμάται τρώει την πούτσα στον ύπνο και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την πάρτη σας. Μην ακούσω άλλη φορά να διαμαρτύρεται κάποιος από σας είτε σε πηγαδάκια, είτε σε μένα, είτε σε τρίτους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γιατί θα αναγκαστώ το λιγότερο να τον γαμωσταυρίσω. Να ξέρετε ότι έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε ότι συμβαίνει, όπως και εγώ ξέρω ότι γκρινιάζετε σαν τις γριές όλο το χρόνο, αλλά όταν έρθει η ώρα να ψηφίσετε σαν άνθρωποι, υποκύπτετε σε αυτά που σας τάζουνε και το ρίχνετε μονοκούκι. Αυτό πάνω-κάτω συμβαίνει και στην κοινωνία, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει βουλιάξει μες στα σκατά. Η τετριμμένη έκφραση «Το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας» βρίσκει εδώ απόλυτη εφαρμογή και αν πραγματικά θέλετε να αλλάξει κάτι, ξεκινήστε πρώτα από το να αλλάξετε τον εαυτό σας. Μάθετε να λειτουργείτε πρωτίστως με βάση το ομαδικό συμφέρον και όχι το προσωπικό αν θέλετε να δείτε επιτέλους άσπρες μέρες.

Εγώ το χρέος μου μια φορά το έκανα. Αυτά που ήταν να πω τα είπα, καθότι με είχατε σκάσει επί ένα χρόνο και βάλε ότι δεν ασχολούμαστε σαν site με την Ένωση, ότι κάποιος έπρεπε να σκαλίσει το θέμα, ότι κανένας δεν δίνει σημασία κλπ. Από κει και πέρα, συν Αθηνά και χείρα κίνει. Μην ξεχνάτε πως έστω μια μικρή αρχική αντίδραση, μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη επανάσταση.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μου για τη στήριξη που έδειξαν στα τρία προηγούμενα μέρη, όπως και για τις ενθαρρυντικές τους κουβέντες για το όλο subject, τόσο μέσω τηλεφώνου, όσο και επί προσωπικού.

Για όσους δεν έχουν ακόμα ιδέα για το τι μιλάμε ή πως ξεκίνησαν όλα, μπορούν να διαβάσουν το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο μέρος.

Μέχρι την επόμενη φορά, βάλτε κάνα ξυπνητήρι και μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να προβατοποιείται.Ηλίας Μυλωνάς

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σχετικά Άρθρα