wrapper

    Ένα μεγάλο και διάφανο κουτί, το οποίο βρίσκεται στα γραφεία μας στο erasitexnika.gr 
εδώ και πολλούς μήνες, συνεχώς γεμίζει και αδειάζει, με διάφορα πλαστικά και πολύχρωμα πώματα.
Ο κάθε ένας από εμάς ρίχνει καθημερινά εκεί μέσα τον «οβολό» του. Πώματα από μπουκάλες νερού, γάλατος, απορρυπαντικού και από ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Το κουτί αυτό λοιπόν, ήταν η αφορμή που με έκανε να θέλω να μάθω τι κρύβεται πίσω από αυτή την συνήθειά μας; Που πάνε τελοσπάντων αυτά τα καπάκια.
Τα μαζεύουμε που τα μαζεύουμε, να μην ξέρουμε ακριβώς ποιον ή ποιους βοηθάμε;
Κάποιοι έλεγαν πως μαζεύουμε τα πώματα για να βοηθήσουμε -με τα χρήματα που θα μαζευτούν από την ανακύκλωσή τους-, ένα άπορο παιδί να πάρει τροχοκάθισμα...
   
Αλήθεια, που πάνε όλα αυτά τα καπάκια και γιατί τα μαζεύουμε;Το μόνο σίγουρο είναι πως τα πλαστικά πώματα δεν τα μαζεύουμε άδικα.
Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά από ένα… ψέμα. Βρισκόμαστε πίσω στο 2010. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσά, είδαν σε μια ιστοσελίδα πως 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Στον Σύλλογο, στα σχολεία, σε καφετέριες και ταβέρνες της περιοχής ευαισθητοποιήθηκαν και μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός είχε καλυφθεί.
Όταν όμως απευθύνθηκαν σε εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, διαπίστωσαν τη σκληρή πραγματικότητα. «Τέτοια προσφορά δεν υφίσταται», τους απαντούσαν.
Απόγνωση! Τα καπάκια που είχαν συγκεντρωθεί και άλλα που συνέχιζαν να καταφθάνουν στα γραφεία του Συλλόγου, αφού το εγχείρημα είχε δημοσιοποιηθεί και ευαισθητοποίησε αρκετούς, ήταν μάταιος κόπος;
 
Σ’ αυτές, όμως, τις αδιέδοξες περιπτώσεις συνήθως για να δοθεί λύση παρεμβαίνει «από μηχανής θεός» σύμφωνα με τους αρχαιοέλληνες τραγωδούς ή την κατά Π. Κοέλιο σύγχρονη φράση «… αν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να τα καταφέρεις…» και τελικά τα πλαστικά καπάκια που είχαν αγγίξει ήδη τις καρδιές, άγγιξαν ακόμα μία.
Μια εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης, δέχθηκε να κάνει το ψέμα… αλήθεια! Με την προϋπόθεση ότι δε θα γνωστοποιηθεί η εταιρική της ταυτότητα, άρχισε να παραλαμβάνει τις ποσότητες που είχαν μαζευτεί στο Σύλλογο, με αντάλλαγμα την οικονομική συνδρομή της στην εξασφάλιση των αναπηρικών καροτσιών.
‘Έτσι, η προσπάθεια συνεχίστηκε και δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα, που πληροφορήθηκαν την προσπάθεια μέσω Facebook, blogs και δημοσιευμάτων, άρχισαν να στέλνουν μικρά και μεγάλα δέματα με καπάκια, με το ΚΤΕΛ, με κούριερ, με το ταχυδρομείο.
Αποτέλεσμα, στα πρώτα χρόνια να δοθούν περισσότερα από δέκα αναπηρικά καρότσια όχι μόνο σε άτομα τις περιοχής των Γιαννιτσών αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτή η προσπάθεια άρχισε να βρίσκει μιμητές και σήμερα αρκετοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αναπηρίας άρχισαν για λογαριασμό των μελών τους να επιδίδονται με μανία σε αυτή την προσπάθεια.
 
Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κάποιος αυτούς τους Συλλόγους και φορείς: Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδος, Αθήνα, Πάτρα, Θράκη και αλλού. Μέσα από μηνύματα ευασθητοποίησης καταφέρνουν να προσφέρουν οικονομική ανακούφιση και να δώσουν χαρά σε άτομα που έχουν ανάγκη, μετατρέποντας τα πλαστικά καπάκια σε αναπηρικά καροτσάκια, ορθοπεδικά είδη, τεχνικά μέλη, αναλώσιμα και άλλα τέτοια είδη.
Τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι συνήθως τόσο μικρά, που εύκολα μπορεί να παραβλέψει κανείς τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στο περιβάλλον. Αν πετάξεις ένα στο δρόμο, στο πάρκο ή στην παραλία, πιθανόν να μην το θεωρήσεις και σπουδαία υπόθεση. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από αντικείμενα που βρίσκονται περισσότερο στα σκουπίδια παραλιών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καθαριότητας και είναι το δεύτερο πιο συχνά πεταμένο αντικείμενο μετά τα αποτσίγαρα!

Πόσο αξίζουν τα καπάκια αν πουληθούν σε μία εταιρία; 15 – 20 λεπτά το κιλό ή καλύτερα ένας τόνος αποφέρει σε μέση τιμή περίπου 180 ευρώ. Μικρό ποσό, θα πει κάποιος, σε σχέση με την ποσότητα που απαιτείται για να συμπληρωθεί ένας τόνος (περίπου 540.000 καπάκια μπουκαλιών) και την αξία ενός αναπηρικού καροτσιού (από 150 μέχρι 3.000 €)!

Όμως εμείς μαζεύουμε καπάκια γιατί:

α. μειώνουμε τον όγκο των «άχρηστων» σκουπιδιών που πετιούνται στους κάδους ή στο έδαφος και δημιουργούν ένα αισθητικά αρνητικό αποτέλεσμα.

β. αναπτύσσουμε την περιβαλλοντική – οικολογική συνείδηση μας εντάσσοντας την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας.

γ. κυρίως όμως γιατί έχουμε μία μεγάλη καρδιά και μία πολύ μεγάλη αγκαλιά ώστε να συμβάλουμε και να προσφέρουμε σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρείς φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να απευθυνθεί:

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ στα Γιαννιτσά (Κολοκοτρώνη 10, 58100 τηλ. 23820 81308).


2. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ στη Θεσσαλονίκη (Κ. Σιγάλα 9 και Παπαδάκη 41, τηλ. 2310 310210, 2310 325300).


3. Ο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ» Αθήνα τηλ. 210 5200583.

Προσθήκη σχολίου

Σχετικά Άρθρα